Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

Γενικές πληροφορίες

Κατά το τρίτο εξάμηνο σπουδών στο ΠΜΣ και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα μαθήματα του ΠΜΣ, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες αναλαμβάνουν την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας τους (ΜΔΕ).
Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία πρέπει να έχει έκταση τουλάχιστον εικοσιπέντε χιλιάδων (20.000) λέξεων και να μη ξεπερνά τις τριάντα πέντε χιλιάδες (35.000) λέξεις, μη συμπεριλαμβανομένης της βιβλιογραφίας.
Όταν περατωθεί η σύνταξη της Μ.Δ.Ε., υποβάλλεται στη Γραμματεία του Τμήματος με σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντος καθηγητή, ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να εισαχθεί προς κρίση, σε 3 αντίτυπα σε έντυπη ή και σε ηλεκτρονική μορφή (CD ή DVD). Στη συνέχεια ο Πρόεδρος αποστέλλει την εργασία στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής.
Για την τελική κρίση και βαθμολόγηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του υποψηφίου η τριμελής εξεταστική επιτροπή καλεί αυτόν σε δημόσια εξέταση επί του θέματος της εργασίας του, η οποία μπορεί να διαρκέσει μία ώρα.
Με την επιτυχή υποστήριξη της ΜΔΕ και την ολοκλήρωση και των διοικητικών ενεργειών που περιγράφονται στη διαδικασία εκπόνησης της εργασίας, ολοκληρώνεται η φοίτηση στο ΠΜΣ και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες μπορούν να συμμετέχουν στην καθομολόγηση των αποφοίτων. 

Διαδικασία εκπόνησης και εξέτασης της ΜΔΕ

1. Η Σ.Ε. κατ’ έτος συγκροτεί κατά την κρίση της κατάλογο προτεινόμενων θεμάτων προς εκπόνηση Μ.Δ.Ε. από τον οποίο οι υποψήφιοι/ες επιλέγουν το θέμα τους. Για την εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε.) ο/η υποψήφιος/α καταθέτει αίτηση, στην οποία αναγράφονται: α) ο προτεινόμενος τίτλος (ο κάθε υποψήφιος/α δικαιούται να προτείνει έως και τρία (3) θέματα από τον κατάλογο προτεινόμενων θεμάτων) και β) ο προτεινόμενος επιβλέπον (ο κάθε υποψήφιος/α δικαιούται να προτείνει έως και τρεις (3) καθηγητές/τριες). Η Σ.Ε. λαμβάνοντας υπόψη την επίδοση του υποψηφίου στα μαθήματα του/της προτεινόμενου/ης καθηγητή/τριας, καθώς και τον προβλεπόμενο ανά διδάσκοντα αριθμό μεταπτυχιακών φοιτητών, ορίζει τον/την επιβλέποντα/ουσα και συγκροτεί Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή (Τ.Ε.Ε.) για την έγκριση της εργασίας, ένα μέλος της οποίας είναι ο επιβλέπων/ουσα, και τις ανακοινώνει στη Σ. του Τμήματος.
Αλλαγή του επιβλέποντα δεν προβλέπεται. Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις, όπου κρίνεται αναγκαία η αντικατάσταση, παραίτηση ή, ακόμα, αλλαγή του/της επιβλέποντα/ουσας προτείνει η Σ.Ε. και αποφασίζει η Σ. Τα παραπάνω δεν θεμελιώνουν παράταση του χρόνου εκπόνησης. Τα μέλη της Τ.Ε.Ε. πρέπει να έχουν την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο το θέμα της Διπλωματικής Εργασίας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν υφίσταται αντικειμενική αδυναμία ή σπουδαίος λόγος, είναι δυνατή η αντικατάσταση του επιβλέποντα ή μέλους της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής μετά από απόφαση της Σ. του οικείου Τμήματος.
Δεν είναι δυνατή η αλλαγή του θέματος ενός υποψηφίου, παρά μόνο με απόφαση της Σ. μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του επιβλέποντος καθηγητή. Αλλαγή θέματος μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί λόγο για παράταση των προβλεπόμενων προθεσμιών.
2. Τα προς εκπόνηση των Μ.Δ.Ε. θέματα κατατίθενται στην Γραμματεία μέχρι 30 Ιανουαρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση του θέματος είναι η ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του φοιτητή στα μαθήματα του α΄ και β΄ εξαμήνου του Π.Μ.Σ. Το θέμα αυτό εγγράφεται σε ειδικό κατάλογο Μ.Δ.Ε., που τηρείται στη Γραμματεία. Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνεται απαραιτήτως το όνομα του υποψηφίου, ο επιβλέπων καθηγητής, η ημερομηνία ορισμού του θέματος στη Σ. και η ημερομηνία λήξης της διαδικασίας, είτε με αποδοχή είτε με απόρριψη.
3. Η λήξη της διαδικασίας κρίσης και βαθμολόγησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ολοκληρώνεται έως το ανώτατο δύο μήνες μετά την κατάθεσή της (τελική ημερομηνία κατάθεσης της διπλωματικής έως 20 Ιουνίου κάθε έτους).
4. Ως υπόδειγμα για τη μορφοποίηση της συγγραφής της Μ.Δ.Ε. ορίζεται αυτή του ηλεκτρονικού περιοδικού Fragmenta Hellenoslavica (βλ. παράρτημα αρ. ΙV και https://ejournals.lib.auth.gr/fragmenta). Στο Παράρτημα παρατίθενται υποδείγματα εξωφύλλου και εσωφύλλου της Μ.Δ.Ε. (αρ. Ι και ΙΙ αντίστοιχα). Στο σώμα της Μ.Δ.Ε. πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει δήλωση του/της μεταπτυχιακού/ης φοιτητή/τριας, ότι η εργασία του δεν αποτελεί προϊόν λογοκλοπής (βλ. Παράρτημα αρ. ΙΙΙ).
5. Όταν περατωθεί η σύνταξη της Μ.Δ.Ε., υποβάλλεται στη Γραμματεία του Τμήματος με σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντος καθηγητή, ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να εισαχθεί προς κρίση, σε 3 αντίτυπα σε έντυπη ή και σε ηλεκτρονική μορφή (CD ή DVD). Στη συνέχεια ο Πρόεδρος αποστέλλει την εργασία στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής.
Για την τελική κρίση και βαθμολόγηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του υποψηφίου η τριμελής εξεταστική επιτροπή καλεί αυτόν σε δημόσια εξέταση επί του θέματος της εργασίας του, η οποία μπορεί να διαρκέσει μία ώρα. Η πρόσκληση και ανακοίνωση για τη δημόσια εξέταση απευθύνεται από τον Πρόεδρο του Τμήματος, ύστερα από συνεννόηση με τον επιβλέποντα καθηγητή, ο οποίος προεδρεύει και φροντίζει να συντονίσει τη διαδικασία. Η Τ.Ε.Ε. αποφασίζει περί της αποδοχής ή μη της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, της βαθμολόγησής της, με κλίμακα βαθμολογίας 0-10 και αποστέλλει στη Γραμματεία το Πρακτικό της εξέτασης του υποψηφίου. Κατόπιν της έγκρισής της από την Τ.Ε.Ε., αναρτάται υποχρεωτικά στο διαδικτυακό τόπο της οικείας Σχολής.
6. Για να εγκριθεί μία Μ.Δ.Ε., πρέπει να ανταποκρίνεται στις παρακάτω απαιτήσεις. α) Η πραγμάτευση, χωρίς κατ’ ανάγκη να έχει εξολοκλήρου νέα στοιχεία, να γίνεται με νέο τρόπο προσέγγισης των πηγών και της βιβλιογραφίας, ώστε να παρουσιάζεται η ερευνητική προσπάθεια και την επίδοση του υποψηφίου στη σύνθεση των δεδομένων. β) Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία να έχει έκταση τουλάχιστον εικοσιπέντε χιλιάδων (20.000) λέξεων και να μη ξεπερνά τις τριάντα πέντε χιλιάδες (30.000) λέξεις, μη συμπεριλαμβανομένης της βιβλιογραφίας.
7. Ο βαθμός του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) προκύπτει από τον σταθμικό μέσο όρο των μαθημάτων του Π.Μ.Σ. και της Μ.Δ.Ε. (η στάθμιση γίνεται από τις πιστωτικές μονάδες των μαθημάτων και της Μ.Δ.Ε. ) και υπολογίζεται, με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού ψηφίου, με τον ακόλουθο τρόπο: O βαθμός κάθε μαθήματος και της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο αριθμό πιστωτικών μονάδων (ECTS) και το άθροισμα των γινομένων διαιρείται με τον ελάχιστο αριθμό πιστωτικών μονάδων που απαιτούνται για τη λήψη του Δ.Μ.Σ. [βαθμός Μ.Δ.Ε. = άθροισμα γινομένων (βαθμού κάθε μαθήματος x αντίστοιχα ECTS κάθε μαθήματος) + (βαθμός μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας x ECTS (σύνολο ECTS)]. 

Υποστηρικτικό Υλικό

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορεί να βρεθεί υποστηρικτικό υλικό και έγγραφα για τη ΜΔΕ
Οι αντίστοιχες αιτήσεις μπορούν να συμπληρωθούν και ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας e-Γραμματεία του ΠΜΣ
Η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας είναι σκόπιμο για λόγους τυποποίησης να ακολουθεί τον Οδηγό Εκπόνησης Διπλωματικών Εργασιών του ΠΜΣ.