Εισαγωγή στο ΠΜΣ
Διαδικασία εισαγωγής
Με απόφαση της Σ. του Τμήματος δημοσιεύεται επίσημη προκήρυξη των θέσεων στο Π.Μ.Σ. και προσδιορίζεται ο αριθμός εισακτέων. Σε συνέχεια της προκήρυξης αυτής οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις υποψηφιότητάς τους σύμφωνα με τα όσα καθορίζονται σε αυτή.
Οι αιτήσεις υποψηφιότητας κατατίθενται προς τη Γραμματεία του Τμήματος σε ψηφιακή μορφή κατά το οριζόμενο χρονικό διαστήμα. Όλα τα δικαιολογητικά κατατίθενται έντυπα (πρωτότυπα ή σε ευκρινή αντίγραφα) στη Γραμματεία του Τμήματος Θεολογίας κατά την εγγραφή στο ΠΜΣ.
Κατηγορίες εισακτέων
Κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί για την παρακολούθηση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι:
Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι., Α.Ε.Α., Α.Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής.
Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφω¬να με το ν. 3328/2005 (Α’ 80).
Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ΄ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.
Απόφοιτοι παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, Σχολών της Αστυνομίας και λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας ισότιμων με τις Σχολές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Αριθμός εισακτέων στο ΠΜΣ
Μέχρι το τέλος Μαΐου κάθε έτους με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος δημοσιεύεται επίσημη προκήρυξη των θέσεων στο Π.Μ.Σ. και προσδιορίζεται ο αριθμός εισακτέων. Ο αριθμός αυτός ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε εξήντα (60) μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες. Ο μέγιστος αριθμός αυτών στο Π.Μ.Σ. δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 του αριθμού των προπτυχιακών φοιτητών/τριών και των διδασκόντων για τη διασφάλιση της ποιότητας όλων των κύκλων σπουδών (άρθρο 45 παρ. 1β του Ν.4485/2017).
Επιπλέον είναι δυνατόν να εισαχθούν υπότροφοι του ΙΚΥ, του ελληνικού κράτους κ.λ.π. σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ως υπεράριθμοι με βάση το άρθρο 4 παρ. 3 του Ν.3685/2008, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Αιτήσεις - Δικαιολογητικά
Οι αιτήσεις υποψηφιότητας μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται ενυπόγραφα στη Γραμματεία του Τμήματος Θεολογίας, αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή, κατά το χρονικό διάστημα 1 Σεπτεμβρίου έως και 20 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Όλα τα δικαιολογητικά κατατίθενται έντυπα (πρωτότυπα ή σε ευκρινή φωτοαντίγραφα) στη Γραμματεία του Τμήματος Θεολογίας κατά την εγγραφή στο Π.Μ.Σ.
Απαραίτητα δικαιολογητικά
Με την αίτησή του ο υποψήφιος στοιχειοθετεί το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο Π.Μ.Σ. και υποβάλλει τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων.
Σε περίπτωση πτυχιούχου από ομοταγές ίδρυμα του εξωτερικού υποβάλλεται και η νόμιμη αναγνώριση του πτυχίου.
β) Αναλυτική βαθμολογία όλων των προπτυχιακών μαθημάτων.
γ) Πιστοποιητικό γνώσης ευρωπαϊκής γλώσσας (πλην της μητρικής), επιπέδου Β2 ή οποιοδήποτε άλλο πιστοποιητικό που να πιστοποιεί τη γλωσσομάθεια στο συγκεκριμένο επίπεδο ή Πτυχίο (προπτυχιακό) ή Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης ή Διδακτορικό Τίτλο οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής ή Απολυτήριο Τίτλο ισότιμό των Ελληνικών Σχολείων Δ.Ε., εφόσον έχουν αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή. Η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας δεν αποδεικνύει τη γνώση ξένης γλώσσας (Π.Δ. 347/2003). Οι υποψήφιοι/ες που είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο και ακριβή μετάφραση του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας. Για τη γνώση σλαβικών γλωσσών υποβάλλεται πιστοποιητικό από το Ι.Μ.Χ.Α. ή το Eλληνικό Kέντρο Σπουδών Nοτιοανατολικής Eυρώπης (Ε.ΚΕ.Ν.Ε.) ή τίτλος σπουδών αναγνωρισμένου ιδρύματος. Σε περίπτωση γνώσης και δεύτερης ξένης γλώσσας υποβάλλει επίσης το αντίστοιχο πιστοποιητικό και προσμετράται επιπλέον.
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν κατέχει τίτλους ή πιστοποιητικά γνώσης ευρωπαϊκής γλώσσας, έχει τη δυνατότητα να εξεταστεί ενώπιον Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία ορίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή και απαρτίζεται από μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Τμήματος Θεολογίας ή και άλλων Τμημάτων με πιστοποιημένη επάρκεια γνώσης της γλώσσας που γνωρίζει ο υποψήφιος.
Οι αλλοδαποί καταθέτουν αντίστοιχα πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας από Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας Α.Ε.Ι. ή αντίστοιχο πιστοποιητικό ελληνομάθειας (επιπέδου τουλάχιστον Β2) αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σε περίπτωση που είναι πτυχιούχοι ελληνικού Πανεπιστημιακού Τμήματος, το πτυχίο επέχει θέση και πιστοποιητικού επάρκειας της ελληνικής γλώσσας.
δ) Αποδεικτικά για τυχόν ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών, καθώς και για επαγγελματική εμπειρία συναφή προς το πεδίο ειδίκευσης.
ε) Αποδεικτικό επαγγελματικής εμπειρίας συναφούς προς το Πρόγραμμα Σπουδών του Π.Μ.Σ.
στ) Βιογραφικό σημείωμα.
ζ) Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Κριτήρια επιλογής
Ως κριτήρια επιλογής των υποψηφίων ορίζονται (μοριοδότηση επί τοις 100):
Κριτήρια | Μέγιστος Αριθμός Αξιολογικών Μονάδων |
Βαθμός τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών
| 10 |
Αριθμός προπτυχιακών μαθημάτων συναφών με το αντικείμενο του ΠΜΣ
| 10 |
Συναφής ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα
| 10 |
Εκπόνηση πτυχιακής εργασίας
| 5 |
Επιπλέον πτυχίο ή/και Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών
| 9 |
Δίπλωμα Διδακτορικών Σπουδών
| 6 |
Επαγγελματική εμπειρία σχετική με το αντικείμενο του ΠΜΣ
| 20 |
Διαδικασία επιλογής
Ύστερα από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής, η Συνέλευση του Τμήματος ορίζει Επιτροπή Εξέτασης/Επιλογής Υποψηφίων Μεταπτυχιακών Φοιτητών/τριών. Η Επιτροπή αποτελείται από τουλάχιστον τρία Μέλη ΔΕΠ που έχουν αναλάβει διδακτικό έργο στο ΠΜΣ. Έργο της Επιτροπής αποτελεί:
Η αξιολόγηση όλων των υποβληθέντων δικαιολογητικών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τον παρόντα Κανονισμό. Ο έλεγχος της νομιμότητας και πληρότητας των δικαιολογητικών ενεργείται από τη Γραμματεία του ΠΜΣ και του Τμήματος.
Ο έλεγχος της γλωσσικής επάρκειας (της ελληνικής ή/και της αγγλικής) όπου κρίνει ότι απαιτείται.
Η διενέργεια προσωπικών συνεντεύξεων.
Η τελική κατάταξη των α) επιτυχόντων/ουσών, β) αποτυχόντων/ουσών και γ) επιλαχόντων/ουσών με βάση τη λίστα κριτηρίων του ΠΜΣ.